Mora Tidning, 16 augusti 2003

Så skjuter en mästare

Ny skyttesimulator kan hjälpa Älvdalens skyttar bli lika duktiga

ÄLVDALEN

På fredagen invigdes en hagelskyttesimulator vid Älvdalens naturbruksgymnasium. Anläggningen i Älvdalen är den fjärde i landet, men den andra i den storleken och den enda på en skola. På simulatorn ska både eleverna och allmänheten, på ett bättre och naturvänligare sätt kunna träna hagelskytte.

Kostnaden för simulatorn ligger på omkring 500 000 kronor och det är landstinget som köpt den för att de elever som går jaktdelen av den skogliga utbildningen, ska kunna öva mer och bättre hagelskytte.

- Vi kommer också att låta jaktlag och enskilda hyra anläggningen som är perfekt för träning, säger Nils-Åke Norman, stolt rektor för gymnasieskolan i Älvdalen.

Gunnar Barke klippte, som representant för landstinget, det blågula bandet tillsammans med uppvisningsskytten Jocke Smålänning och rektor Nils-Åke Norman.

Mästerskytt. Så här kan man också pricka lerduvorna. Jocke Smålänning placerade bössan upp och ned på huvudet och prickade två lerduvor på två skott.

Jocke visade tidigare på dagen sina skjutkonster vid trappbanan, Han har tävlingsskjutit sedan barnsben och började efter 16 svenska mästerskap med trickskytte.

Han kastade upp upp till fem lerduvor med höger hand och träffade allihop.

Han bad publiken bestämma i vilken ordning han skulle skjuta de olikfärgade duvorna och sköt ned dem i den ordningen. Han skalade en gurka i ändarna och skjöt av den märkta änden först, sedan den omärkta och sedan i mitten; precis som han lovat.

Han kastade iväg en golfboll och sade att han med ett skott skulle få den att ändra riktning åt den ena och det andra hållet. Och han gjorde det.

Som avslutning på sin nästan timslånga föreställning, som omfattade närmare 300 skott, sköt han sönder några potatisar, lökar och ett salladshuvud, så att frukt-rester regnade ned över åskådarna. Mycket imponerande.

Vid invigningen fick han visa den nya övningsanläggningen.

Han förklarade att skytten som tränar här kan ha sin egen bössa med sig. På bössan hängs en kamera som registrerar målet. Två gyroskop i kameran registrerar hur bössan rörs. Efter skottet kan skytten spela upp sitt skott och se hur det träffat, hur många hagel som träffat målet och hur bössan hölls i förhållande till målet då skottet gick.

Via inställningar på datorn kan skytten också i detalj följa hur bössan rörts i förhållande till målet och se, millimeter för millimeter, vad som kan förbättras.

På en vanlig skjutbana kan skytten bara konstatera om det blev träff eller inte. Simulatorn visar exakt var svärmen tog på målet, eller var bommen satt.

Anläggningen är nu installerad i en av lektionssalarna. När den nybyggnad, som är beslutad vid naturbruksgymnasiet, står klar om något år ska den finnas i en specialritad sal där.

Björn Rehnström